حتما تا الان اسم خلاصه نویسی به گوشتون خوررده  و اینکه برای صرفه جویی در زمانتون لازمه تا خلاصه مویسی های خوبی داشته باشید اما سوالی که پیش میاد اینه که خلاصه نویسی اصولی یعنی چی ؟ اصلا خلاصه نویسی به چه دردی می خوره ؟ ایا همه دروس به خلاصه نویسی احتیاج دارند ؟چجوری باید خلاصه نویسی کنیم؟ چه زمانی می تونیم خلاصه بنویسیم؟کی باید به خلاصه هامون مراجعه کنیم ؟

خلاصه نویسی یعنی چی ؟

خلاصه نویسی در اصل یادداشت برداری حرفه ای و هدفمند است یعنی مطالب مهم و نکات را به زبان خودمان بنویسیم .

یکی از زیباترین تعاریفی که از خلاصه نویسی شنیدم این بود که فکر کنید قراره با خودتون تقلب سر امتحان ببرید .در این صورت چیا رو با خودتون میبردید ؟

 

اهمیت خلاصه نویسی چیست ؟

ما خلاصه نویسی را توصیه می کنیم چون :

  • موجب یادگیری بهتر درس می شود
  • باعث افزایش دقت و نکته سنجی می شود (نوشتن و طبقه بندی کردن موجب تثبیت بهتر مطالب می شود )
  • باعث صرفه جویی زمان شما میشود زیرا لازم نیست در دفعات بعدی برای مرور همه مطالب را از ابتدا و کامل بخوانید
  • تمام مطالب و مباحث را در یک منبع کامل و کم حجم جمع می کند (عدم پراکندگی مطالبی که باید مطالعه شود از کتاب و جزوه و تست ها که این پراکندگی موجب سردرگمی هم می شود )

از این خلاصه ها در بازه های مهم جمع بندی استفاده می کنید مثل ماه اخر که شما باید همه مطالب را دوره کنید و قطعا خخواندن 0تا100مطالب 3پایه دبیرستان در یک ماه ناممکن است و این خلاصه ها به کمک ما می ایند

 

کی خلاصه نویسی کنیم؟

زمانی که ما برای مرتبه اول مطلبی را می خوانیم نکات مهم زیادی به چشممان می

خورد و خلاصه ای که مینویسیم مختصر و مفید نیست .

هر چه مطالب را بیشتر می خوانیم و تستهایش را حل می کنید مطالب اصلی در ذهنمان

ثبت می شود و عضو چارچوب های غیر قابل فراموشی می گردند پس بهتر است اول

یک دور الی دو دور مطالب را بخوانیم 70 درصد تست ها را حل کنیم و  زمانی که حس کردیم به تسلط نسبی رسیده ایم اقدام به خلاصه نویسی کنیم .

 

باید ها و نباید های خلاصه نویسی :

  • خلاصه نویسی را با جزوه نویسی اشتباه نیریئ .همونطور که از اسم خلاصه نویسی پیداست قرار است مطالب را فشرده و چکیده کند پس از توضیح اضافه بپرهیزید.

یادتان باشد که در خلاصه نویسی نکات کلیدی و مهم  اولویت دارند

  • خلاصه تان را بعد از اینکه نوشتید با مطلب اصلی تطبیق دهید که سهوا نکته مهمی از قلم نیافتاده باشد .
  • از اهمیت حافظه تصویری غافل نشوید . تصاویر بهتر از نوشته ها در ذهن می مانند سعی کنید از نمودار های درختی ،جدول ها ، رنگ های متنوع و…استفاده کنید .این موارد از خستگی ذهن کم می کنند و در خاطر ماندگار تر اند .
  • از لحن و زبان خودمانی استفاده کنید و از زبان خودتان بنویسید دقیقا مثل زمان هایی که متن درس را فراموش میکنیم و برایمان جا نمی افتد و دوست یا معلممان با زبان خودمانی توضیح می دهد و در ذهنمان می ماند .

 

خلاصه نویسی فیزیک و ریاضی:

درس های ریاضی و فیزیک از دو بخش مفاهیم و فرمول ها تشکیل شده است

برای بخش مفاهیم می توانید از نمودار ها و جدول های مقایسه ای استفاده کنید و چون معمولا توضیح مفاهیم فیزیک و ریاضی کمی پیچیده است توصیه می کنم انها را با لحن و زبان خودتان بنویسید (همانطور که در بالا اشاره شد )

فرمول ها خیلی اوقات از نتایج مباحث قبلی بدست امده اند و برای استفاده کردن از انها

به نتایج حاصل از فرمول های پیش نیاز داریم پس به ترتیب نوشتن را رعایت کنید .

در کنار هر فرمول یک  مثال یادداشت کنید تا کاربرد ان فرمول را بدانید و بتوانید از ان استفاده کنید .

 

خلاصه نویسی شیمی:

شیمی سه بخش حفظی ،مفهومی و مسئله دارد از این رو خود کتاب شیمی مهم ترین منبع شماست .در خلاصه نویسی تان شکل ها و نمودار ها را خودتان بار دیگر رسم کنید تا جزییات بیشتر در خاطرتان بماند و تمامی جزییات و نکات مرتبط با انها را در کنارشان یادداشت کنید

برای فرمول های شیمی مثال بیاورید تا به صورت کاربردی فرمول را به یاد بیاورید

 

خلاصه نویسی زیست :

زیست از جمله دروسی است که خیلی ها ان را درسی حفظی می پندارند اما این درس در کنار حفظیات مباحث مفهومی بسیاری دارد به طوری که تنها حفظ بودن مطالب کمکی به شما در حل تست ها نخواهد کرد .

زیست شناسی دنیای بسیار عمیق و گسترده ای دارد که بسیار بهم مرتبط اند .در دروس دیگر ما خلاصه نویسی می کنیم تا با دیدن خلاصه سریع قرمول ها و جدول ها و…یاداوری بشه اما برای درس زیست و حتی مفاهیم شیمی خلاصه نویسی هدف طبقه بندی اطلاعات را دارد .

 

روش های خلاصه نویسی :

 

سر فصل نویسی :

به این صورت که شما ابتدا کلمات کلیدی را پیدا میکنید و انهایی که مجموعه بزرگ تر هستند را در نظر گرفته و سایر مفاهیم کلیدی مرتبط با ان را زیرش می نویسید مانند نوشتن یک لیست.

 

روش یادداشت برداری کرنل :

این روش که نامش را از خود دانشگاه کرنل گرفته است روشی بسیار عالی برای انجام خلاصه نویسی که فرم کلی ان به شکل زیر می باشد.

 

 

خلاصه نویسی

 

در قسمت سمت راست که برای کلمات کلیدی و سر نخ هاست شما باید همان کلمات کلیدی و نشانه های مهم را بنویسید تا با دیدنشان متوجه کلیت موضوع بشوید و با دیدن انها مطالب را به راحتی به یاد بیاورید .

در سمت چپ شما بخشی از جزییات که برای یاداوری مطالب لازم هستند را ذکر می کنید .

در نسخه اصلی ارائه شده تصویر و شکل در این خلاصه نویسی جایی ندارد که از نقاط ضعف برای ما به حساب می اید اما شما میتوانید در بخش سمت راست نمودار و شکل و جدول مد نظرتان را ترسیم کنید .

 

تیپ بندی تست ها :

برای دروس ریاضی و قیزیک و مباحث حل مسیله شیمی تیپ بندی تست ها اهمیت بالایی دارد . ما خیلی اوقات در این درس ها فرمول را بلدیم اما نحوه به کار بستن اون فرمول در تیپ های مختلف با هم متفاوت و گاهی چالش برانگیز است .

زمانی که در حال تست زنی هستید باید سوالاتی که نیاز به دوره دارند را علامتدار کنید و از تیپ های مختلف سوال ها را مارک دار کنید تا در زمان مرور انها را مجددا بازخوانی کنید .

سوال های غلط و نزده در سری دوم تست نی معمولا احتیاج به مرور و هایلایت شدن دارند .

 

به روز رسانی خلاصه نویسی :

همون طور که ذکر کردم در دفعه اولی که مطلب جدیدی را می خوانیم زمان مناسبی برای خلاصه نویسی نیست دلیلش هم این بود که بسیاری از مطالب که پایه ای و بنیادی هستند و در خاطرمان ثبت می شوند در ابتدا برایمان جز نکات مهم به شمار می رود .امکان دارد این مطالبی که در خلاصه هایمان نوشتیم هم به مرور برایمان عادی و عمقی شوند و لازم به مرور انها نباشد و در عوض  بفهمیم نکاتی که ابتدا به انها توجهی نکردیم پر اهمیت و ملزم به مرور هستند .

پس یک خلاصه نویسی تا روز کنکور  نیاز به بازنگری و اصلاح دارد .

 

خودمان بنویسیم یا از خلاصه اماده استفاده کنیم ؟

خیلی از کتاب ها امروزه خلاصه های اماده در اختیار ما گذاشته اند ایا این کافیست ؟باید بگویم برای دوره کردن کلیت مطالب بله تا حدی می توانند مفید واقع شوند اما اگرخودتان خلاصه نویسی کنید تاثیر بیشتری دارد زیرا

  • نوشتن مطالب با قلم خودتان تثبیت را در ذهن بیشتر می کند
  • نوشتن مطالب با زبان و لحن خودتان برایتان ساده تر و قابل فهم تر است
  • نوشته خودتان شخصی سازی شده و مطابق عملکرد شماست ممکن است نکته ای برای شما نیاز به مرور نداشته باشد یا بالعکس