هر کسی با یه دلیل و منطقی درس رو میخونه ممکنه یکی دنبال این باشه درس رو جوری یادبگیره که در اینده بتونه ازش استفاده کنه یا یکی می خواد فقط تو امتحان نمره بگیره یکی با هدف رتبه برتر شدن تو کنکور کتاب ها رو میخوره اما وجه اشتراک همه این خوندن ها اینه که باید تا یه بازه مشخصی اطلاعاتی که خوندیم متو ذهنمون بمونه مثلا باید تا روز کنکور نکته های تستی تو خاطرمون مونده باشه که بتونیم تست ها رو حل کنیم.
پس نیاز داریم به موندگاری اطلاعات با روش های درست تثبیت مطالب ما کاری می کنیم که اطلاعاتی که وارد مغزمون کردیم وقتی بهشون احتیاج داریم به خاطرمون بیان.
خلاصه نویسی و یادداشت برداری:
وقتی شما مطلبی که خواندید را مینویسید کلمات را به ذهنتان قفل میکنید به عبارتی مطالعه فعال دارید برای اینکه بتئوانید مطلب را بازنویسی کنید دقت و توجه شما بالاتر رفته و امر نوشتن سبب مرور دوباره برای شما می شود .
با خلاصه نویسی تا حدی مطالب طبقه بندی می شوند و طبقه بندی مطالب سبب می شود تا راحت تر در خاطر بمانند و یاداوری را ساده تر میکند.(مزایای استفاده از خلاصه نویسی ها ابرای دوران جمع بندی هم جای خود را دارد )
کد گذاری کنید:
کدگذاری از دیگر روش های مطالعه فعال است .کدگذاری یعنی پیدا کردن ارتباط بین کلمات و جملات با کلمات و جملات مشابه تا یاد اوری انها راحت تر صورت بگیرد مثلا برای حفظ لغت های جدید بخش های مختلف دستگاه ها سلول ها حتی فرمول ها .
شعر نوشتن یا جمله ساختن برای کد گذاری
به نمونه های زیر توجه کنید :
برای حفظ عناصر موجود در جدول تناوبی
سعی کنید درس را مانند یک معلم توضیح دهید :
برای توضیح دادن مطالب ما نیاز به دقت بالایی داریم شاید یک مفهوم کلی را متوجه شده باشیم اما در حین توضیح دادن متوجه می شویم که چاله هایی در یادگیری مان وجود دارد که باید انها را رفع کنید با حل شدن این خرده فراموشی ها یا مطالب ریزی که از خاطرمان پریده پازل اطلاعات را کنار هم پر کرده و انگار در کنار هم می چسبانیم
مرور های به موقع :
طبق عملکرد مغزمان ما نیاز داریم در بازه های مشخص مطالب را دوره کنیم تا مغز به عنوان مطالب بیهوده انها را پاک نکند و با توجه ویژه ای که به مطالب داشتیم انها را ساماندهی کند تا یاداوری مطالب اسان شود .بازه هایی که د رادامه برایتان ذکر کرده ام مطابق منحنی ابینگ هاوس یا همان منحنی فراموشی است .
این بازه ها عبارت اند از :
اولین مرور :همان رو زکه مطلب جدید را یادگرفتید
می توانید قبل از خواب نکات مهم فرمول ها و…را مرور کنید (مرور کردن با کامل خواندن و جزیی خواندن متفاوت است لازم نیست همه چیز را از اول بخوانید فقط مرور کنید)
دومین بازه مرور :24ساعت پس از اولین مطالعه
سومین بازه مرور :7الی 10 روز پس از مطالعه اولیه
در این مرحله متناسب با سطح یادگیریتون به یکی از شیوه های زیر برای مرور عمل کنید:
مطالعه کامل درس از روی کتاب و جزوه
حل تست های اموزشی و غلط و نزده های دفعات گذشته
چهارمین مرور:یک ماه پس از مطالعه اولیه
تا اینجا شما 3 بار مطالب را دوره و تثبیت کردید و سرعت مرورتان افزایش یافته است بهتر است نگاهی به خلاصه نویسی تان از متن و درسنامه داشته باشید و سپس به حل تست های شک دار و علامتدار گذشته بپردازید.
پنجمین مرور :سه ماه پس از مطالعه دروس
طبق منحنی فراموشی بعد از سه ماه به خاطر انباشت اطلاعات جدیدتر بیشتر مطالب قبلی رو به فراموشی می روند اگر در ازمون های ازمایشی شرکت کنید یا برنامه انها را دیده باشید در ازمون ها هم بعد از سه ماه مباحث را مرور می کنند .
در این مرحله علاوه بر مرور درسنامه کتاب و خلاصه نویسی و تست های علامتدارتان تست های رندوم از منابع دیگر یا ازمون ها به عنوان تست تکمیلی برنید .
تاثیر تمرکز در حافظه:
از مهم ترین مولفه های شکل گیری حافظه تمرکز و توجه شما حین مطالعه است میزان توجه فعال و مستمر شما روی اینکه اطلاعاتی که وارد مغزتان می کنید به حافظه بلند مدت برود نه کوتاه مدت نقش دارد.
اگر سطح تمرکز پاینی دارید خبر خوب اینکه توجه داشتن اکتسابی است و می توانید سطح تمرکزتان را تقویت کنید .
دیدگاه کاربران