سلام خدمت همه داانش آموزان سخت کوشی که دنبال پیشرفت در درس شیمی هستند .همونطور که میدانید درس شیمی از دروس بسیار مهم و تاثیر گذار کنکور می باشد. چه دانش اموز رشته تجربی باشید چه رشته ریاضی برای  رسیدن به رتبه ورشته خوب در کنکور نیازمند به  درصد کناسبی در درس شیمی هستید پس راه درستی را در پیش گرفتید  چون قراره در کنار هم مسیر پیش رو برای مطالعه شیمی رو برسی کنیم .

در کنکور سراری درس شیمی  35 سوال را به خود اختصاص داده . شیمی اخرین درس دفترچه اختصاصی شما  خواهد بود و درجه سختی سوالات کنکور  دراین درس طی سال های اخیر سیر صعودی داشته . نتیجه گرفتن در این درس تلاش و تمارین  مستمرو مرور در بازه های مناسب  شما را می طلبد .زمان در نظر گرفته شده برای این درس در کنکور 35 دقیقه است یعنی به طور میانگین  برای هر سوال یک دقیقه فرصت پاس دهی دارید .

ابتدا به برسی ضریب این درس در رشته ها می پردازیم  .با توجه به اینکه  رشته مورد علاقه تان در کدام زیر گروه قرار دارد اهمیت درس شیمی را در زیر گروه مورد نظر برسی کنید :

 

ضریب شیمی در رشته تجربی:

زیرگروه 1:ضریب 3

زیر گروه دو:ضریب 4

زیر گروه های سه و چهار و پنج :ضریب 2

 

ضریب شیمی در رشته ریاضی :

زیر گروه یک:ضریب 2

زیر گروه دو و سه:ضریب 3

 

کتاب های شیمی هر سه پایه دهم یازدهم و دوازدهم ظاهر کم حجمی دارند اما  نگذارید ظاهر این کتاب ها شما را گول بزند چراکه این درس پر از نکته و پر از جزییاتی است که  برای رسیدن به درصد مناسب دراین درس باید بر انها مسلط شویم . درس شیمی علاوه بر متن کتاب و مفاهیم و حفظیات ، دارای مسئله و بخش محاسباتی است که تسلط بر ان زمان بیشتری را می طلبد که در ادامه درباره نحوه مطالعه هر کدام از این بخش ها توضیح می دهم.

 برای مطالعه شیمی باید بدانیم که بسیاری از مطالب در درس شیمی بهم مرتبط هستند به طوری که در درس های بعدی و پایه های دیگر به آنها نیازمندیم مثل مبحث استوکیومتری که در پایه های مختلف برای حل سوالات به آن احتیاج داریم  مثلا در صورتی که شما استوکیوتری را در دهم خوب فرانگرفته باشید  در پایه یازدهم با مبحث درصد خلوص و بازده درصدی به مشکل می خورید .در نتیجه بهتر است از پایه دهم شروع به مطالعه کنید. اگر در محاسبات یا دریافت مفاهیم به مشکل خورده اید احتمال  دارد موضوع اصلی ضعف شما در مفاهیم پایه باشد ،درین صورت شما باید ابتدا از دروس قبلی یا پایه های پیشین مبحث مشترک را پیدا کنید ، رفع اشکال از مبحث مد نظر را به عمل آورید . در صورتی که زمان کافی برای پرداختن به تمامی پایه ها ندارید مفاهیم پایه مثل استوکیومتری،آشنایی با عناصر و خواص آنها ،آرایش الکترونی و….را مطالعه کنید تا در درس ها و پایه های دیگر به مشکل بر نخورید.

 

برای استفاده بهینه از زمان بهتر است اهمیت هر درس را مورد برسی قرار دهیم . چرا؟چون در صورتی که اهمیت هر درس را بدانیم می توانیم زمان را به درستی برای هر درس تقسیم کنیم تا برای مثال بیشتر وقتمان را صرف فصلی کنیم که تنها یک سوال دارد و از فصولی که سوال های بیشتری را در بر  می گیرند باز بمانیم.

 

بودجه بندی شیمی کنکور نظام جدید:

 

شیمی پایه دهم رشته تجربی  8سوال یعنی 23 درصد

فصل اول: کیهان زادگاه الفبای هستی: 3 سوال

فصل دوم: رد پای گازها در زندگی: 3 سوال

فصل سوم: آب، آهنگ زندگی: 2 سوال

 

شیمی پایه یازدهم رشته تجربی14 سوال یعنی 40 درصد

فصل اول: قدر هدایای زمینی را بدانیم: 4 سوال

فصل دوم: در پی غذای سالم: 4 سوال

فصل سوم: پوشاک، نیازی پایان ناپذیر: 6 سوال

 

شیمی پایه دوازدهم رشته تجربی 13 سوال یعنی 37درصد

فصل اول: مولکول ها در خدمت تندرستی :3 سوال

فصل دوم: آسایش و رفاه در سایه شیمی :4 سوال

فصل سوم: شیمی جلوه ای از زیبایی،هنر و ماندگاری :4 سوال

فصل چهارم :شیمی راهی به سوی اینده روشن تر :2سوال

 

شیمی پایه دهم رشته ریاضی 11سوال یعنی 31درصد

فصل اول: کیهان زادگاه الفبای هستی: ۲ سوال

فصل دوم: رد پای گازها در زندگی: ۳ سوال

فصل سوم: آب، آهنگ زندگی: ۶ سوال

 

شیمی پایه یازدهم رشته ریاضی 13 سوال یعنی 38 درصد

فصل اول: قدر هدایای زمینی را بدانیم: ۴ سوال

فصل دوم: در پی غذای سالم: ۵ سوال

فصل سوم: پوشاک، نیازی پایان ناپذیر: ۴ سوال

 

شیمی پایه دوازدهم رشته ریاضی11سوال یعنی 31درصد

فصل اول: مولکول‌ها در خدمت تندرستی: ۳ سوال

فصل دوم: آسایش و رفاه در سایه شیمی: ۳ سوال

فصل سوم: شیمی جلوه‌ای از هنر، زیبایی و ماندگاری: ۲ سوال

فصل چهارم: شیمی، راهی به سوی آینده‌ای روشن‌تر: ۳ سوال

 

برای داوطلبین رشته ریاضی مهم ترین پایه ، پایه یازدهم می باشد و برای داوطلبین رشته تجربی دو پایه دهم و دوازدهم پر اهمیت تر اند.

 

نحوه مطالعه و حل تست درس شیمی:

  سوالات درس شیمی شامل سه بخش حفظی، مفهومی و مسائل هست.در سال های اخیر اهمیت سوال های مفهومی و مسائل افزایش یافته است.

 

سوالات حفظی:

بخش اول یا همان سوال های حفظی که درصد کمی از کل سوالات شیمی را در بر میگیرد نیازمند این است که شما به مطالعه دقیق متن کتاب درسی بپردازید. مواردی همچون رنگ ها، نظریه ها،……..   

دروس و مطالب حفظی فرار هستند پس برای پاسخ دهی به این سوال ها باید متن کتاب را چند بار در بازه های زمانی مناسب مرور کنید.

برای مطالب حفظی که مطالعه می کنید خلاصه تهیه کنید. خلاصه نویسی موجب تسریع یاداوری و ماندگاری مطالب می شود . در نوشتن خلاصه نویسی از رسم نمودار ،جدول و رسم شکل استفاده کنید تمامی این موارد ماندگاری مطلب را در ذهن افزایش می دهند .

برای دروس حفظی مثل بخش حفظی شیمی باید  زمان مناسب تست زدن رو رعایت کنید و تمامی سوالات این بخش را بلافاصله بعد از مطالعه حل نکنید که الکی سوال ها رو نسوزونید .

 

سوالات  مفهومی:

 سوالات مفهومی یعنی چی؟ سوالات مفهومی به سوالاتی گفته می شود که جنبه حفظی ندارند و در عین حال جزو محاسبات عددی هم نیستند. سوالات مرتبط با نحوه پر شدن اوربیتال ها، واکنش های تجزیه، ترکیب، سوختن و…. نمونه مباحث سوالات مفهومی هستند

شکل ها و نمودارها و مطالب حاشیه نویسی شده کتاب درسی خیلی مهم هستند و در کنکور از این مباحث سوال طرح می شود. ممکن است از مفهوم مورد نظر شکل، سوال طرح شود یا یکی از اجزای شکل را حذف کنند و دربار سوال بپرسند.

 

سوالات محاسباتی:

مباحث استوکیومتری، ترمودینامیک، سینتیک،تعادل، مسائل اسید و باز و… مباحثی اند که از آنها سوالات محاسباتی طرح می شود. حدود 30 درصد سوالات شیمی، محاسباتی هستند. سوالات وقت گیر شیمی در کنکور سال های اخیر افزایش یافته است.

  برای حل این سوالات در کنکور باید تست های زیادی حل کنیم و با مرور تست ها و روش حل آنها به طور  کامل به تیپ های مختلف سوالات مسلط باشید تا زمانی که سوال را در آزمون دیدید روش صحیح را بتوانید پیش بگیرید. در غیر این صورت سوال وقت زیادی را از شما میگیرد در حالی که هر سوال باید حدود یک دقیقه زمان بگیرد.

برای حل سوالات طی تمرین و تکرار خودتان هرگز از ماشین حساب استفاده نکنید زیرا شما علاوه بر اگاهی از روش درست نیازمند سرعت عمل در محاسبات ریاضی هستید و در اغلب موارد خطاهای محاسباتی شما را به دام می اندازند نه راه غلط برای رسیدن به جواب پس هر چه محاسبات بیشتری انجام دهید دقت و سرعت عمل شما بالاتر خواهد رفت، تا جواب آخر سوال را خودتان بدست نیاورده اید از سوال عبور نکنید.

خیلی از سوالات محاسباتی یا مفهومی نیازمند داشتن واکنش موازنه شده اند پس این مبحث را جدی بگیرید. واکنش هایی که در کتاب هستند و واکنش های پر تکرار را در صورتی که موازنه شان سخت و وقت گیر است حداقل یکی از ضرایب واکنش موازنه شده را به خاطر بسپارید تا سر آزمون وقت زیادی از شما نگیرند.

در این دسته بندی اهمیت حل تست و تمرین بسیار بیشتر از سایر دسته بندی هاست از این رو دوره و مرور نیز با حل تست است و نقاط ضعف و ایرادات را در قالب تست مشخص میکنیم.

 

درس شیمی از جمله درس هایی است که به خلاصه نویسی احتیاج دارد.

هدف از خلاصه نویسی صرفه جویی در زمان است، بچه ها دقت کنید که خلاصه نویسی با جزوه نویسی متفاوت است.

خلاصه همون طور که از اسمش پیداست باید حجم کمی داشته باشد تا باعث تسریع مرور کردن شما شود . فوت کوزه گری خلاصه مناسب این هست که شما باید  در خلاصه هاتون از جزء به کل برسد.

حالا باید توی خلاصه نویسی هامون چی بنویسیم ؟  برای خلاصه نویسی ما نکات ،فرمول ها و مفاهیمی که مهم تر و مطالب اصلی هستند رو می نویسیم اما بچه ها خلاصه نویسی هر کسی با دیگری متفاوته چون خلاصه نویسی باید بر اساس اینکه چه نکاتی برای فرد  چالش برانگیز تر و به نظرش فرار تر بوده را بنویسد یعنی ممکنه خلاصه ای که من تهیه میکنم شامل نکاتی باشه که ازنظر دانش آموز دیگه بدیهیات اون درس هست و فراموشش نمی کند اما برای ما اون نکته فرار به نظر برسه.

حالا اصلا اگه خلاصه نویسی نکنیم چی میشه مگه ؟؟؟؟

     در اصورت خلاصه نویسی نکردن برای فرد این 2 دیدگاه را دارد :

  • یا ایرادی که در یک یا چند بخش از آن فصل را دارد به کل آن فصل تعمیم می‌دهد و به دوباره خوانی رو می‌آورد . (وقت به این مهمی رو الکی میسوزونه)
  • یا به علت نداشتن خلاصه‌ نویسی از مبحثی که در آن فصل مشکل داشت غافل می‌شود و فکر می‌کند که به کل فصل مسلط می‌باشد.(میره سر جلسه و میبینه همه چیز آشناست اما یادش نیست دقیقا چی بود و نمی تونه به سوال ها جواب بده )

 

بچه ها برای افزایش بهره وری از زمان مخصوصا در دوران پر اهمیت جمع بندی این نکات رئو رعایت کنید :

وقتی سوالی رو حل می کنید سوالاتی که در آنها مشکلی داشتید یا نکته مهم و کلیدی در آن ها نهفته بود آن ها را علامت دار کنید (مثلا دور سوال خط بکشید یا آن را هایلایت کنید ) تا در بازه های دوره وقتتان را صرف چنین سوالات نکته داری کرده و با حل این سوالات کل فصل را دوره کرده باشید.

فراگیری مباحث سخت را برای زمان های اخر و نزدیک کنکور واگذار نکنید در روز های اخر زمان برای دوره و مرور است و به هیچ عنوان وقت فراگیری مطالب دشوار نیست .این مطالب دشوار را بهتر است طی بازه های مناسب مرور کنید و هر چه تعداد دفعات بازه های مرور شما بیشتر باشد ماندگاری و تثبیت مطالب بیشتر خواهد بود.

 

بچه ها درسته که گفتیم خود کتاب به ظاهر کم حجمه اما خود متن کتاب پر از نکته است خود کتاب شیمی را در اولویت قرار دهید و از نکته های خود کتاب و حاشیه نویسی غافل نشوید .

برای کسب درصد قابل قبول و مناسب در درس شیمی علاوه برتست کنکور سال های اخیر سوالات تالیقی زیادی حل کنید .

 هیچ وقت فراموش نکنید که کمیت در کنار کیفیت است که منجر به دریافت نتیجه دلخواه می شود اگر شما روش مطالعه اصولی را بیاموزید اما زمان کافی برای مطالعه و تست زنی و مرور اختصاص ندهید نتیجه مناسبی هم نخواهید گرفت و همچنین اگر وقت زیادی برای مطالعه اختصاص دهید اما روش مطالعه نادرستی در پیش بگیرید به نتیجه مطلوبان نخواهید رسید. پس لطفا همین طور که به دنبال بهبود کیفیت مطالهع اتون هستید از کمیتش غافل نشید .

 

همیشه دیدن افرادی که توی مسیر موفق بودن برای ما الهام بخش هست .در ادامه روش مطالعه و نظر رتبه برتر هایی که با سخت کوشیشون مسیر کنکور رو با موفقیت پشت سر گذاشته اند را جمع آوری کردم تا با دلی گرم وخیالی آسوده از درستی مسیری که قراره در پیش بگیرید، به تلاش وسخت کوشیتون ادامه بدید .

 

روش مطالعه شیمی از زبان رتبه برتر های کنکور سراسری:

 

امیررضا براتی (رتبه 1 منطقه 2 کنکور تجربی 97) – درصد شیمی کنکور‌ : 92%

برای پاسخ دادن به بخش حفظیات شیمی باید به متن کتاب درسی مسلط می شدم‌. برای بخش محاسباتی هم با تمرین زیاد، محاسباتم قوی شد و تسلط پیدا کردم. سری دیگه از سوال‌های شیمی اون هایی هستند که نه حفظی محسوب می شن و نه محاسباتی؛ نحوه خواندن شیمی برای پاسخ دادن به این سوال‌ها اینه که باید مفاهیم دروس شیمی‌ رو کاملاً درک کرد و متوجه بود که هدف از طرح این مطلب در کتاب درسی چیست و چه فایده‌ای دارد. مثلاً من در ذهنم تجسم می کردم وقتی یک مولکول با مولکول دیگه برخورد می‌کنه چه اتفاقی می‌افته و با این روش مطالعه شیمی کنکور ، راحت‌تر سوال ها رو درک می کردم.

برای مطالعه شیمی کنکور تجربی ، بعد از مطالعه زیست‌ کنکور، بیشترین وقت رو صرف خوندن این درس می کردم. زمانی که تعطیل بودیم و مدرسه نداشتیم، نزدیک به 10 ساعت در هفته و در دوران مدرسه هم 6 یا 7 ساعت در هفته شیمی می خوندم.

 

علی مهران زاده (رتبه 27 منطقه 1 کنکور تجربی 97) – درصد شیمی‌ کنکور: 84%

نحوه مطالعه شیمی من اینطور بود که ابتدا کتاب درسی رو می خوندم و جزوه ی دبیر رو مطالعه می کردم و بعد درسنامه کتاب کمک درسی رو بررسی می کردم. موقع مطالعه، نکا

ت درس شیمی رو در کتاب درسی وارد می کردم و درنهایت تست می زدم.

 

مریم علی کرمی (رتبه 243 منطقه 1 کنکور ریاضی 97) – درصد شیمی‌ کنکور: 80%

من قبل از حضور در کلاس، درس رو پیش خوانی می کردم. مباحث شیمی رو به دو بخش مطالب حفظی و مسئله ها تقسیم کرده بودم و برای هر کدوم به صورت مجزا وقت می گذاشتم. روش خواندن شیمی کنکور من به این صورت بود که بعد از تدریس دبیر، جزوه ی دبیر و کتاب درسی رو مطالعه می کردم و نکات مهم اون رو در دفترم یادداشت می کردم. هنگامی که احساس می کردم بر مطالب درس مسلط هستم، ابتدا تست های کنکور اون مطلب رو می زدم و بعد هم سراغ تست های تالیفی اون مطلب می رفتم. برای مطالعه شیمی کنکور ریاضی از این روش منظم استفاده میکردم که هر روز حدود 10 تست حل می کردم و دلیل اصلی موفقیتم در این درس رو مرور مداوم و روزانه ی این درس می دونم.

 

روزبه امین تفرشی (رتبه 3 منطقه 1 کنکور ریاضی 97) – درصد شیمی‌ کنکور: 100%

درس شیمی از نقاط ضعف من محسوب می شد و روش مطالعه ای که استفاده کردم، مرور منظم و زیاد تمام مطالب کتاب درسی بود. از نظر من بهترین منبع مطالعه درس شیمی کتاب درسی هست.

 

 

فیروزه حاتمی (رتبه 176 منطقه 2 کنکور ریاضی 94) – درصد شیمی‌ کنکور: 68%

نحوه مطالعه شیمی من اینگونه بود که پس از مطالعه متن کتاب و درس‌نامه‌های کتاب‌های کمک درسی، بدون در نظر گرفتن زمان تست می زدم و پاسخ ها رو به طور کامل بررسی می‌ کردم؛ بعد از هر تست حتی اگر سوال ساده بود پاسخ‌نامه ‌ی تشریحی رو کاملا مطالعه می ‌کردم. چون بعضی وقت ها نکته ای که در پاسخ نامه هست ممکنه از خود سوال جالب تر باشه. هم چنین سوالات مهم و اون سوالاتی که اشتباه زده بودم رو علامتدار می کردم تا بعدا دوباره برم سراغشون. از همه مهم تر، نکات ترکیبی و مهم سوالات رو تو کتاب درسی می نوشتم. نکات حفظی رو هم در یک دفترچه‌ می‌نوشتم.

به نظرم روش صحیح مطالعه شیمی اینه که به تک تک نکات توجه کامل داشته باشی. آزمون دادن باعث میشه دانش آموز خودش رو بشناسه و بتونه نقات ضعف خودش رو پیدا کنه. مثلا خود من در خوندن درس شیمی اوایل سال وقت کم می‌آوردم و با آزمون دادن به این مشکل پی بردم و با تست زیاد سرعت خودم رو افزایش دادم و یا این که دارای اشکالات محاسباتی بودم که رفع شد. بعد از هر آزمون، از اونجایی که اهمیت تحلیل آزمون رو می دونستم، تقریبا همه‌ی سوال‌ها رو بررسی می کردم و پاسخ‌نامه رو می‌خوندم و سوال‌ هایی که مشکل داشتم رو در کلاسور ارزیابی و نکات مهم رو هم در کتاب درسی می ‌نوشتم.

کتاب درسی شیمی رو چندین بار مطالعه کردم و هر بار هم نکته ‌های جالب و جدید تری پیدا کردم. به عنوان یک روش مطالعه شیمی، نکات مختلف از منابع کنکور دیگه رو در کتاب می نوشتم تا بتونم در دوران جمع ‌بندی با مطالعه ی اون ها به طور سریع و خلاصه و مفید در واقع کتاب‌ های دیگه رو هم دوره کنم.

 

حمد اکبری مقدم (رتبه 40 منطقه 1 کنکور تجربی 95) – درصد شیمی ‌کنکور: 100%

برای مطالعه درس شیمی اول کتاب درسی رو می‌خوندم و بعد تست می‌زدم. موقع تست ‌زدن، هم نکاتی رو که بلد نبودم و غلط زده بودم و هم اون هایی رو که تونسته بودم درست بزنم، اما نکات مهم و خوبی داشتند، یادداشت و بعداً اون ها رو مرور می‌کردم.

من اون قدر تمرین می‌کردم که با دیدن یک تست، فورا روش حل اون رو متوجه می شدم و همچنین برای اینکه وقتم تلف نشه، واکنش سوال رو کاملا حفظ بودم. به طور کلی، تمرین زیاد بهترین نحوه مطالعه شیمی و تنها راه آسون شدن سوالات شیمی‌ هست و باعث افزایش سرعت پاسخگویی به تست‌های این درس می‌شه.

 

محمد امین روان بخش (رتبه 1 منطقه 2 کنکور تجربی 95) – درصد شیمی‌ کنکور: 97%

روش مطالعه شیمی کنکور‌ برای من مثل روش مطالعه زیست بود؛ یعنی توجه اصلی من روی کتاب درسی بود. اول جزوه ای رو که دبیر به ما داده بود، می‌ خوندم و نکته‌های جزوه (مثل فرمول‌ها) رو وارد کتاب درسی می‌کردم و قسمت‌های حفظی کتاب درسی رو مشخص می‌کردم. با این نحوه مطالعه شیمی کنکور، منابع مطالعه ‌ام یکجا جمع شده بود و به نکات حفظی توجه می کردم.

 

 

فائزه قائم دوست (رتبه 2 منطقه 2 کنکور تجربی 94) – درصد شیمی کنکور‌: 100%

نحوه مطالعه شیمی من اینطور بود که به طور کلی اول متن کتاب درسی را مطالعه میکردم ، مطالب حفظی را حفظ می‌کردم (مثلاً کتاب شیمی‌ ۲ مفهومی – حفظی است) بعد از خوندن متن کتاب درسی شیمی، جزوه معلم رو مطالعه می‌کردم. درباره کتاب های تست، اول درس نامه اون ها رو مرور می‌کردم، بعد تست می‌زدم. دور اول تست آموزشی می‌زدم؛ یعنی سؤال‌ها رو یکی یکی بررسی می‌کردم و بعد در دفعات بعدی امتحانی تست می‌زدم؛ یعنی ۵۰ تست رو یک‌جا حل می‌کردم. نباید بدون مطالعه و تسلط روی کتاب درسی سراغ تست رفت. چون در سؤالات تستی نکته دار به مشکل برمی خوریم. من روی مفاهیم کتاب درسی مسلط بودم. بعضی از نکات مهم رو در کتاب درسی حاشیه‌ نویسی می کردم و برای مرور درس شیمی کنکور هم اول کتاب درسی و نوشته‌ های خودم رو می خوندم و بعد سراغ تست های علامت دار می رفتم و با این روش مطالعه شیمی، تونستم که شیمی کنکور رو 100 درصد بزنم.