موفقیت در ازمون ها مخصوصا ازمون کنکور بدون تست زدن و کسب مهارت تست زنی ممکن نیست.احتمالا این جمله را شنیدید که دنیای تشریحی خواندن با دنیای تستی از هم مجزا اند . برای همین است که خیلی از دانش اموزانی که همواره در مدرسه و ازمون های مدرسه نمرات بالایی کسب میکردند در کنکور رتبه و درصد های مطلوبی بدست نمی اورند .ما برای پاسخ دهی به سوالات تستی به تسلط بیشتری احتیاج داریم.

چرا باید تست بزنیم؟

  • تست زدن و نوعی که سوالات تستی طراحی می شوند باعث می شود ما برای پاسخ دهی به انها مجبور باشیم دقت بیشتری به خرج دهیم و به جزییات توجه بیشتری داشته باشیم و از ان مهم تر موجب می شود زمانی که ما مفهومی کلی را یادگرفتیم بتوانیم با دیدگاه ها و از جنبه های مختلفی برسی کنیم .
  • یکی از تفاوت های سوالات تشریحی و تستی اهمیت زمان در سوالات تستی است .برای سوالات تشریحی می توان راه حل های بلند را در پیش گرفت اما برای امادگی کنکور و ازمون های ازمایشی ما نیاز داریم روش های تستی که اغلب کوتاه و مختصر هستند را به کار بگیریم که تنها توضیح معلم کافی نیست ما باید با حل کردن تعداد بالایی از سوال ها با روش های تستی به مهارتی برسیم که با دیدن صورت سوال سریع روش مناسب به ذهنمان خطور کند .
  • با تست زدن می توانیم تیپ های تستی مختلف و دام هایی که طراحان درین تست ها به کار میگیرند را شناسایی کنیم و سر جلسه ازمون امدگی مواجهه باهاشون رو داشته باشیم و به دام نیفتیم.

 

در ادامه قرار است به برسی های روش های تست زنی بپردازیم اما لازم می دانم ابتدا بگویم که تنها خواندن این روش ها به شما کمکی نمی کند بلکه باید این روش ها را بار ها و بارها به کار ببندید تا به هدف مد نظر خود برسید.

 

3نوع تست زنی :

1)تست آموزشی :

برای اموزش مطلب هست و مرحله ای از یادگیری است .برای کنکور عمده فعالیت دانش اموزان باید تست زدن باشد که سهم تست اموزشی معمولا بیشتر از دو نوع دیگر است.در تست اموزشی ،یادگیری هدف اصلی است و زمان پاسخ دهی به تست ها اهمیت چندانی ندارد .تست اموزشی مطلب درسی ، دیدهای متفاوت از مفاهیم و ذهنیت طراح سوالان را برای ما مشخص می کند.

در این نوع تست زدن برای درس های مفهومی و محاسباتی مثل ریاضی و فیزیک و محاسبات مفاهیم شیمی و زیست بهتر است بعد از خواندن متن و درسنامه مستقیم به سراغ تست ها بروید .اما برای درس های حفظی مثل بخش حفظی شیمی بهتر است بلافاصله بعد از خواندن تست هایش را نزنید.

در این نوع تست زدن باید پاسخنتمه را به طور کامل بخوانید و در صورت نیاز به منبع اموزشی خود مراجعه کنید.

2)تست های آزمونی:

این تست ها برای برسی میزان امادگی از جنبه اطلاعات و مهارت های ازمون دادن از جمله سرعت تست زنی است.در این نوع تست زنی تعدادی مشخص تست را در زمانی محدود میزنیم و بعد درصد میگیریم و نقاط ضعفمان برای ازمون شامل نقص های اموزشی ،مباحثی که نیاز به تمرین بیشتر و مرور دارند ،مهارت تست زنی سر ازمون و مدیریت تعداد غلط ها و سرعت تست زنی و ….را برسی می کنیم.

در این تست ها اولویت مدیریت زمان هست . چندین و چند بار باید یدین روش تست بزنید تا بتوانید سرعتتان و مهارتتان را افزایش دهید.

تمامی مراحلی که برای تحلیل ازمون طی میکنیم را در این نوع تست زدن هم باید رعایت کنیم و دلایل بی دقتی ،غلط زدن و نکات تست را مینویسیم.

3)تست های جمع بندی:

یک سری از بازه های زمانی به جمع بندی مطالبی که تا ان وقع خوانده ایم اختصاص دارند .مثل پایان تابستان،جمع بندی نیمسال اول با امتحانات ترم ،تعطیلات نوروز و خرداد ماه .در این زمان ها ما با استفاده از خلاصه هایی که تهیه کرده ایم به دوره مطالب و نکات مهم می پردازیم و بعد با تست های علامت دار کرده خودمان یا تست های مختص دوران جمع بندی مثل کتاب های موج ازمون و فصل ازمون مبحث مورد نظر را باز بینی و مرور میکنیم .(تمام نکاتی که لازم است بلد باشیم را جمع بندی میکنیم که برای کنکور در خاطرمان باشد)

 

روش های تست زنی:

تکنیک ضرب در و منها:

با این روش ما برای پاسخ دهی سوالات را به 3 دسته طبقه بندی می کنیم :

دسته اول سوالات اسان هستند که ما در هنگام مواجهه با انها  سریع راه حل به ذهنمان خطور میکند یا نکته و اطلاعات مرتبط با سوال را سریعا به خاطر میاوریم این دسته از سوالات به علامت احتیاجی ندارند.

دسته دوم سوالاتی هستند که ما راه حل را میدانیم اما پاسخ دهی به انها زمان بیشتری را طلب میکند در نتیجه ما این سوالات را با علامت منها (-) مشخص میکنیم تا برگردیم و به انها بعدا پاسخ دهیم .

سوالاتی که بین دو گزینه شک کردیم هم در این دسته قرار میگیرند .البته  روی گزینه هایی که انها را حذف کردید خط بکشید که در سری بعد دوباره به برسی این گزینه ها نپردازید.

دسته سوم سوالاتی هستند که برای حل انها راهی به ذهنتان نمیرسد و اطلاعات کافی برای پاسخ به انها را در خاطر ندارید.در کنار این سوال ها علامت ضربدر (x) بگذارید .احتمال اشتباه پاسخ دادن به این سوال ها زیاد است و اگر به انها پاسخ دهید وقت و انرژی خود را صرف کردید و در نهایت احتمال اینکه همه این زحمات نمره منفی برایتان به ارمغان بیاورد زیاد است.

ما این دسته بندی را انجام میدهیم تا بتوانیم یک دور سوال ها را برسی کنیم و وقتمان را طوری مدیریت کنیم که از سوالاتی که در انتها قرار گرفته اند اما ساده اند نگذریم و امتیازشان را از دست ندهیم .

از سوال اول شروع به پاسخ دهی میکنیم اگر عضو گروه اول بود جواب میدهیم در غیر این صورت مشخص میکنیم سوال از دسته دوم است یا سوم و سپس به سراغ سوال بعد میرویم .به انتهای بخش که رسیدیم با توجه به زمان باقی مانده به سراغ گروه دوم میرویم .زمانی که سوالات گروه دوم را هم تماما برسی کردیم اگر زمانی باقی بود به دسته سوم جواب میدهیم.

روش جایگزینی:

این روش یکی از پر طرفدار ترین و سریع ترین روش های تستی است . درین روش که برای درس های محاسباتی به کار گرفته می شود  به جای اینکه صورت سوال را حل کنیم گزینه ها را در صورت سوال جایگذاری می کنیم تا ببینیم کدام یک درست است .این روش نیازمند تمرین زیاد است تا بتوان از ان با سرعت کافی استفاده کرد.

روش سنجش شباهت:

این روش موقعی کاریرد دارد که سوالی نا اشنا در مقابلتان است درین روش سه گزینه ای که شبیه به هم اند احتمالا پاسخ درست نیستند .(درصد خطا بالاست)

خطا های رایج دانش اموزان :

بیشتر زمان خود را روی درسنامه سرمایه گذاری می کندد و استدلالشان این است که هنوز درس را کامل بلد نیستم که به سراغ تست بروم و چندین و چندبار درسنامه را دوره می کنند درصورتی که نوع اول تست زنی یعنی تست های اموزشی که بخش مهمی از یادگیری را دارند دقیقا هدف اموزش دارند و با حل این تست هاست که ما به تسلط نسبی یا کافی مد نظرمان در مباحث میرسیم و مرور چندباره درسنامه چیزی به ما نمی افزاید .

بعد از یک دور درسنامه خواندن بقیه مراحل اموزش را با تست زنی و بازگشت به منبع تکمیل کنید و نهایتا دو بار درسنامه را مطالعه کنید اگر در این صورت واقعا مطالب را متوجه نمی شوید و تعداد غلط هاتان زیاد است باز هم درسنامه کمکی نمیکند دراین حالت معلم بگیرید.

 

در درسی مثل زیست و شیمی برسی نکردن گزینه های دیگر به جز گزینه  درست از اشتباهاتی است که دانش اموزان مرتکب می شوند زیرا نکات بسیاری در گزینه های دیگر نهفته هست از انها غافل نشوید.

 

بچه ها در ذهن داشته باشید که یکی از مهارت های ازمون زنی حفظ روحیه و مقابله با استرس است گاهی طراحان چند تست دشوار را پشت سر هم میگذارند و خیلی از دانش اموزان در اثر استرس و از دست دادن روحیه بقیه سوالات را هم نمی توانند با ارامش حل کنند یا با وقت گذاشتن روی ان سوال های دشوار مان مفید حل سوالات دیگر را می سوزانند در این شرایط روحیه خود را حفظ کنید و بدانید که دام روانی طراح هست .

 

در سوالات ریاضی و فیزیک قت کنید جواب سوال را با عدد گزینه اشتباه نگیرید مثلا عدد نهایی دئ شده و گزینه 4 در برگیرنده عدد دو است اشتباهی به جای گزینه 4 گزینه دو را انتخاب نکنید .

 

وارد کردن جواب درست را به انتهای بازه زمانی موکول نکنید این کار بسیار خطرناکی است ممکن است زمان شما تمام شود و همه تلاش های شما به راحتی از بین برود .

 

دفترچه اختصاصی و عمومی از هم مجزا اند و دفترچه عمومی را ابتدا از شما مییرند و بعد میتوانید به اختصاصی ها جواب دهید پس در ازمون هایی که خودتان میزنید هم تقسیم زمانتان را به درستی انجام دهید تا در ازمون اصلی با زمان به مشکل بر نخورید .

 

در منزل از حل سوالات سخت نگذرید مخصوصا اینکه طی سال ها گذشته سطح سختی سوالات کنکور رو به افزایش بوده است.